СИМВОЛИ, НУМЕРОЛОГИЯ, САМОПОЗНАНИЕ

М А Р Т Е Н И Ц А

МАРТЕНИЦАТА И БАБА МАРТА*

Мартеницата е типично български амулет /вж. стат. ми "Амулет"/, изработен от усукани бял и червен вълнен конец. Според народното вярване мартеницата предпазва от уроки, зли очи и демонични същества. Широката употреба на този "амулет" у нас се обяснява с магическата сила на червения цвят, който има способността да прогонва злите духове и болестите. Червеният вълнен конец е най-разпространен апотропей в народната култура.

Мартеницата се приготвя от стара или чиста (девствена) жена в навечерието на празника баба Марта, като се иска тя да не е докосвала огън. В противен случай тя губи магическата си сила. Мартеницата се вързва на ръцете на децата, поставя се като гердан около шията на момите, окачва се на плодните дръвчета в градината и на новородените домашни животни. По стара традиция тя се носи до появата на първите щъркели и лястовици или до първото кукане на кукувицата. След това се връзва на дърво или се поставя под камък. На другия ден се гледа какво има под камъка – ако е бръмбар или червей се вярва, че през годината ще се плодят едрите домашни животни (крави, коне, биволи). Ако ли пък пъплят мравки и буболечки, се вярвало , че ще се въдят повече агънца и козички.

Баба Марта е първият ден от месец март, който се осмисля като преломен момент в природния годишен кръговрат, поставящ началото на пролетното затопляне. В традиционното народно светоусещане Баба Марта е единствената женска персонификация сред годишните месеци. Тя е представена като старица с много променлив нрав. В народните предания, приказки и пословици /според Ан. Стойнев "Българска митология", С., 1994/ Баба Марта е дадена в най-близки родствени връзки с братята си Голям и Малък Сечко (месеците януари и февруари). Трите персонифицирани месеца на митологично равнище често образуват здраво споена триада, имаща отношение към мита за разнополовите божествени близнаци и инцеста (кръвосмешението) между тях. 
Според различните варианти Баба Марта е ту сестра, ту съпруга на своите братя. Тя често е недоволна от техните сексуални възможности или от обстоятелството, че двамата братя са изпили виното й. Затова старицата (или невестата) Баба Марта е разгневена, вследствие на което или пече слънце или времето се разваля, вали сняг и дъжд или има киша ...

                                     По книгата ми "Светът на символите”, ISBN 954-683-193-X, 2003 г. 


СЪГЛАСНО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО В БЪЛГАРИЯ ВСЯКО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ТАЗИ СТАТИЯ В ИНТЕРНЕТ ПРОСТРАНСТВОТО ИЛИ С ДРУГА ЦЕЛ  СТАВА САМО СЪС ЗНАНИЕТО, ПИСМЕНОТО СЪГЛАСИЕ ИЛИ ИЗРИЧНОТО ПОЗОВАВАНЕ НА АВТОРА И ИЗДАНИЕТО.